Pieterr: Tablatuur

Tablatuur

Sep 7 2011 om 07:10pm
Tablatuur
Eindelijk de oplossing voor elke beginnende gitaarvirtuoos die niet, nauwelijks of slecht noten kan lezen. Zoals ik…. Tablatuur! In plaats van die suffe akkoorden te oefenen op je gitaar kun je met behulp van dit simpele fenomeen ook liedjes leren spelen waarmee je wel indruk kunt maken op anderen. De zes strepen vertegenwoordigen je snaren en de nummers die erbij staan laten je precies zijn op welke fret welke snaar ingedrukt dient te worden. Als je zeeslag begrijpt dan kun je ook gitaar spelen. Geweldig! Het internet staat vol met tablatuur. Downloaden, gitaar erbij en voorwaarts mars! Nummers zoals:”Nothing else matters” of “More than words”…. Allemaal binnen handbereik!
Ik kreeg mijn handen op de tablatuur van een nummer van Kansas… “Dust in the wind.” Dit oogde niet echt moeilijk en ik besloot dat dit het eerste nummer zou zijn waarmee ik mijn vrienden verbaasd zou laten staan op de eerstvolgende gelegenheid die zich voordeed. Vol goede moed en gewapend met mijn gitaar en het tablatuur ging ik er eens goed voor zitten om me dit nummer zo snel mogelijk eigen te maken. Er waren immers nog zoveel andere mooie liedjes die ik ook graag zou willen kunnen spelen en die allemaal op mij aan het wachten waren.
Langzaam begon ik het cijferschrift op mijn gitaar te ontrafelen. Dat ik het nog niet direct op de snelheid kon spelen zoals de gitarist van Kansas het me voordeed kon ik mee leven. Gewoon veel oefenen en dan komt alles goed. Na ongeveer een halfuur prutsen produceerde mijn gitaar geluiden die wel wat weg hadden van het intro van “Dust in the wind.” Althans, de eerste 10 seconden daarvan. Enerzijds gaf me dat succesmomentje wel voldoening. Anderzijds brak het zweet me ook uit aangezien ik nog een lange onbekende weg te gaan had. Toen ik eenmaal wist in welk ritme ik de melodie moest spelen begon ik me mateloos aan mezelf te irriteren omdat ik steeds dezelfde dingen fout deed. Op het moment dat ik mijn vingers goed had gezet verprutste ik de muziek met de aanslag van de snaren en andersom. Maar na een week van bikkelen, zweten, frustratie en keihard oefenen vond ik dat ik het eerste stukje toch wel redelijk in de vingers had. Gemiddeld speelde ik zo’n vier uur per dag. Dat was ook het maximum want dan had ik mezelf dermate gefrustreerd en opgefokt dat mijn lichaamstemperatuur met wel twee graden leek te zijn gestegen.
Op die avond kwam een vriend van me langs. Hij speelde al sinds zijn zesde gitaar, kon wel noten lezen en had al in meerdere bandjes gespeeld. Ik dacht even indruk te kunnen maken door hetgeen waar ik zo intensief op aan het studeren was geweest voor zijn ogen in de praktijk te brengen. Toen ik klaar was met spelen en zijn wel complimenten in ontvangst wilde nemen zei hij:”Je speelt het niet goed! Het ritme is fout want die G-snaar moet je op een ander moment aanslaan.” Hij pakte mijn gitaar en zei: “Kijk!” Verslagen luisterde ik naar hoe mijn gitaar “Dust in the wind” had moeten laten klinken als ik er zelf op speelde. Terwijl hij het nummer feilloos ten gehore bracht, tegelijkertijd met mij sprak, niet naar zijn vingers hoefde te kijken (om te controleren of die hun werk wel goed deden)…. Zakte mij de moed in de schoenen.
Tja, “All we are is dust in the wind….” En dat gold ook voor mijn gitaar want die deed het trouwens ook best wel goed in de vuurkorf en gaf me daarmee nog één keer warmte.
We leven in een gekke wereld, tablatuur draagt ook zijn steentje bij.
Groet,
Pieter

Reacties

 • Verwijderd lid
  Sep 7 2011 om 09:18pm
  Grijnzzzzzzzzzzzzzzz,

  Music WAS my first love.....
 • Verwijderd lid
  Nov 1 2011 om 06:02pm
  Arme gitaar...:'(

Reactie toevoegen

Gasten kunnen geen gebruik maken van Geef blog reacties. Log jezelf in alsjeblieft.

Beoordeel

Jouw beoordeling: 0
Totaal: 0 (0 beoordelingen)

Tags

No Tags