WYSIWYG: Het Cesar Milan complex

Het Cesar Milan complex

Aug 20 2011 om 04:42pm
Bijna iedereen, in elk westers land, kent hem! De Honden Fluisteraar!
Hoewel de titel van dit stukje misschien anders doet vermoeden, heb ik wel degelijk veel respect voor de kennis van deze man, en zijn vermogen om honden te 'lezen'.
Sterker nog, in mijn werk als hondentrainer heb ik veel kunnen leren van zijn koppeling tussen de menselijke en de hondenpsycholgie!
Ik heb die kennis echter wél moeten verdiepen door heel veel te lezen en leren over hondengedrag en psychologie, en leerprocessen, in zoveel mogelijk verschillende boeken!
De menselijke psychologie en het effect daarvan met betrekking tot hun hond, leer je gaanderweg tijdens het lesgeven.


Waarom noem ik het dan het Cesar Milan complex?

Simpelweg omdat de 'basis' niet zo heel erg moeilijk is! Fluisteren of zelfs helemaal niet praten tegen honden, is een open deur intrappen. Honden reageren vooral op lichaamstaal.
Schreeuwen tegen een hond is sowieso zinloos....ze horen velen malen beter dan wij. Fluisteren werkt inderdaad vaak beter.
Daar hoef je geen genie voor te zijn om dat te begrijpen. Ze kunnen nu eenmaal niet praten, en zijn dus uiterst alert op visuele signalen, hoe subtiel ze ook zijn

De Kalme Assertiviteit waar hij het constant over heeft, uit zich wat de hond betreft vooral in die subtiele lichaamstaal van de baas!
Staat daar een onzeker of gefrustreerd iemand, of iemand die er eigenlijk helemaal geen zin in heeft, of staat daar een persoon die rustig, duidelijk en vastberaden is?
Als ik als mens dat onderscheid al duidelijk kan maken tijdens de cursussen, kunnen de honden dat zéker!

Gelukkig kan ik -in tegenstelling tot de honden- praten met mensen.... ik kan ze zeggen "kom op hé! Geniet ervan! Lekker werken met je hond! Jullie zijn een team, wees daar trots op! Schouders recht, kin vooruit, glimlach op, en lekker aan de slag, en heb er vertrouwen in! De hond zal in de meeste gevallen precies doen wat je van hem verwacht."

Dat werkt helaas beide kanten uit..... wanneer een baasje op het veld staat met het idee "Hij gaat toch niet luisteren" zal de hond doen wat in zijn natuur ligt....aan de verwachtingen van het baasje voldoen!
En daar zijn we weer terug bij het Cesar Milan complex....
Als een cursist soms problemen heeft met de hond, omdat die hond volgens de cursist 'zijn dag niet heeft', en ik de hond vervolgens alles kan laten doen wat ie in voorgaande lessen geleerd heeft, zonder enig tegenstrubblen van de hond, dan hoor ik soms gekscherend dat ze me Cesar Milan noemen......wat een onzin!

Ik heb nog niet een kwart van de kennis van Cesar Milan!
Wat ik op zo'n moment wél heb, is een rotsvaste overtuiging en verwachting dat de hond gaat doen wat ik van hem vraag!
Niet omdat ik hem daartoe dwing, maar omdat we op het moment dat ik de lijn over neem, we een team worden! Er onstaat een soort stilzwijgend convenant. Ik verwacht iets van de hond, maar andersom verwacht hij ook iets van mij! Duidelijkheid en een reden om gehoorzaam te zijn!
Alles kan hij van me krijgen! Snoepjes, affectie, oprechte trots en zelfs een voldaan gevoel omdat hij een taak heeft.... onderschat deze behoefte van een hond nooit!
Honden weten instinctief dat alleen een leider ze deze dingen kan geven, élke hond.
Er is maar één 'zin' met kleine lettertjes in dit convenant... Hond zal eerst met zijn deel over de brug moeten komen, voordat hij ook maar iets van mij krijgt. En zijn deel is heel simpel. Gehoorzaamheid. Pas wanneer dat gebeurt, zal ik voorzien in al zijn behoeftes van dat moment, en dat is in 99% van de gevallen precies waar een hond voor geboren is, wat heel zijn instinct vervult! Een betrouwbare, duidelijke leider, die hem het gevoel geeft dat alles onder controle is, en dus veilig, en dat zijn bijdrage niet alleen op prijs wordt gesteld, maar ook nog eens goed beloont! Wie schaart zich nu niet graag achter zo iemand?

Cesar Milan maak hier ook gebruik van, en dat is logisch!
Wat ik minder op prijs stel is de show die eraan te pas komt..... een mee tikkende klok in beeld om te laten zien hoe snel ie dat wel niet doet allemaal..... typisch amerikaans.....het moet nu.....niet straks!
Zo werkt het niet! Die kalme, assertieve energie kun je alleen opbrengen met een hoop geduld, zelfreflectie en vertrouwen. Dat bereik je niet in 10 minuten, zeker niet wanneer een hond écht nare gedragsproblemen vertoont.

Wat ik verder een vervelende bijwerking vind van zijn shows, is dat simpele dingen, wat eigenlijk normaal hondengedrag is, wordt bestempeld als probleemgedrag.
Dat je als mens dat gedrag zou willen redirigeren of veranderen, prima! Maar realiseer je wel dat het bij de hond hoort! Hij uit zich zoals hij genetisch geprogrammeerd is.
Mijn respect voor Cesar Milan zou nog veel groter worden als hij in plaats van "don't try these techniques without consulting a proffesional", zou vervangen door "Do yourself a favor, and read as much as you can about dogpsychologie, learn about the being, needs and ways of the dog, before you even consider getting one!"

Als je één ding meeneemt uit de Cesar Milan shows, laat het dat dit zijn!
Het is nooit iets persoonlijks! Wat een hond ook doet. Hij volgt ten alle tijden zijn instinct, en zal nooit zoals mensen wraak nemen, boos of gemeen zijn. Gewoon een roofdier wat gewend is om in een roedel te leven, onder een sterker leider, en -als het echt niet anders kan- áls een sterke leider. En die leider zal zonder pardon corrigeren met een beet, omdat nu eenmaal zo gaat in een roedel.
Er valt veel te leren van Cesar Milan, maar niet wanneer hij je enige informatie bron is!
Leer je hond kennen, van binnen en buiten..... als dier! Er zijn zát boeken die niet alleen informatief zijn, maar ook leuk om te lezen, en verschillende auteurs hebben verschillende ervaringen en visie's!
Vooral boeken van John Fisher kan ik van harte aanraden!

Reacties

 • Aug 21 2011 om 01:47pm
  Het is een enorme hype, dat honden fluisteren. Zelf werk ik ook met honden, ben hondentrimster, en ik kijk graag naar Cesar. Vooral zijn enthousiasme is aanstekelijk.
  Maar als hondenkenner heb ik ook mijn kanttekeningen bij de technieken. Wat hij veel doet is "flooden". Een hond in hele korte tijd overspoelen met hetgeen hij bang voor is. Natuurlijk werkt het bij Cesar "altijd", want de keren dat het niet werkt komen niet in beeld.
  Mijn probleem er mee is, dat mensen het zelf gaan proberen. Ik ben al zoveel mensen tegen gekomen die zeiden de nieuwe hondenfluisteraar te worden. Ze bemoeien zich met het hondje van de buren, en het hondje in het park enz.
  Ik heb zelfs een stagiaire gehad die haar KAT in zijn zij begon te poken en toe zat te sissen. (Katten gaan hier boos om worden).
 • Aug 21 2011 om 01:47pm
  Maar dat flooden werkt ook niet altijd bij honden. Een zenuwachtige bange hond kan er zelfs nog banger van worden. En omdat de leken onder ons die kennis niet hebben en hun hond (of die van een ander) blootstellen aan dit soort technieken, zou ik dus zelf wel zeggen: don't try these techniques without consulting a proffesional.

  En wat de katten betreft :-P die moet je gewoon "flooden" met liefde. Die doen niet aan leiders en commando's, die willen gewoon een zonnetje op de vensterbank, zodat ze een tukkie kunnen doen.
 • Aug 21 2011 om 02:34pm
  Als mensen katten als honden gaan behandelen sporen ze volgens mij niet....hihihi

  Verder vind ik dat je gelijk hebt, en vind ik ook zéker dat mensen niet zelf moeten gaan experimenteren omdat ze bij cesar gezien hebben 'hoe het moet'
  Ze vergeten dat die man al meer dan 20 jaar ervaring heeft, en daarbij ook nog eens de gave om honden precies aan te voelen en vooral te 'lezen'

  Als iemand zelf wil gaan 'cesaren', kan ik aanraden om gelijk een flinke, onzekere Stafford uit te zoeken, en hem op z,n rug te werpen en vast te pinnen....... zoals je van cesar gezien hebt.... Ben je gelijk een illusie armer en een stuk of 30 hechtingen rijker! :-P
 • Aug 21 2011 om 11:07pm
  Katten spreken zo'n andere taal dan honden. Het tegenovergestelde zelfs. (en dat mens spoort inderdaad niet :-P)

  In mijn salon kreeg ik ook een keer een klant die verkondigde de volgende dogwhisperer te worden en ik had hetzelfde idee als jij hahaha. Ik heb hem dus aangeraden een keer in de salon te komen als ik een bepaald hondje had (Dominant én bang, het moeilijkste wat er is in mijn ogen) en ik heb hem voorspeld dat ie meteen genezen zou zijn.
  Het is geen Staffie, dus die 30 hechtingen worden er waarschijnlijk 20 (hondje is een stuk kleiner en de kaken minder sterk) maar de illusie is hij gegarandeerd kwijt.
 • Aug 21 2011 om 11:08pm
  eh... de "nieuwe" dogwhisperer zou genezen zijn dan ey, niet het hondje :-)
 • Aug 22 2011 om 12:19am
  De hond komt er wel overheen..... over het algemeen..... mensen blijven veel langer hangen in gebeurtenissen...... zeker als ze grote terriër in hun arm hebben hangen
 • Aug 22 2011 om 12:23am
  Wanneer je met honden werkt, op wat voor manier dan ook moet je zo goed mogelijk leren 'lezen'..... en vervolgens een rugzak vol oplossingen hebben en uitproberen wat het beste werkt!
  En je niet schamen als het eens niet lukt, maar ervan leren!

Reactie toevoegen

Gasten kunnen geen gebruik maken van Geef blog reacties. Log jezelf in alsjeblieft.

Beoordeel

Jouw beoordeling: 0
Totaal: 0 (0 beoordelingen)

Tags

No Tags