Alice: Muizenlijm

Muizenlijm

Aug 15 2011 om 01:04pm
Hij herkent me meteen als ik de kamer binnenloop. Zonder te wachten tot het draaien stopt, laat hij zich uit zijn molentje vallen en komt aangewaggeld voor een snoepje. Zo'n klein wezentje die makkelijk in mijn hand past. Een russische dwerghamster, of een siberische woelmuis zoals een vriend in verwarring het leuk wist te noemen. Hij heeft smaak, want niet elk snoepje vindt hij lekker. Hij heeft gevoel, want hij schrikt als ik een korreltje op zijn pelsje laat vallen als ik onhandig een handje voer in zijn bakje wil doen. Hij ziet, hoort, beweegt, eet, drinkt, bouwt een nestje van wol in zijn torentje waar hij zich kan verstoppen, zodat hij veilig kan slapen zonder dat roofvogels bij hem kunnen. Behalve dat hij niet kan praten, leeft hij in elk ander opzicht volop. Zo klein als hij is.

Dit weekend kreeg ik bericht van mijn zus, werkzaam als dierenarts assistente. Er was een kat in aanraking gekomen met muizenlijm en het was de eigenaresse aangeraden dit te verwijderen met wasbenzine. De kat werd binnen gebracht onder de taaie lijm en met ernstige brandwonden van de wasbenzine. De vellen hingen er letterlijk bij. Er was geen redden meer aan. Morfine hielp niet tegen de pijn, en een infuus kon niet worden aangebracht doordat de pootjes van de kat te ernstig verbrand waren. Vocht onder de huid aanbrengen was noodzakelijk maar wel een hel voor het geteisterde lichaam van dit dier door de brandwonden. Ondanks de gedrevenheid van artsen en assistentes is het katje 's nachts aan zijn verwondingen overleden.

Muizenlijm... Het is verboden in nederland omdat deze methode om muizen te vangen te dieronvriendelijk is. De muis komt vast te zitten in de niet drogende lijm, probeert los te komen, scheurt zijn huid en sterft na een lange doodstrijd door uitdroging. Veel winkels verkopen het toch en dit kan vooral omdat het in Belgiƫ niet verboden is en het dus te bestellen is. Het levert een grote omzet op, omdat muizen zich snel voortplanten en als plaag worden gezien.
Zelfs als je van mening bent dat muizen ongedierte zijn, ze alles kapot vreten, uitwerpselen en stank achterlaten ben je in mijn ogen toch behoorlijk sadistisch en op zijn minst geweten- en gevoelloos wil je dit soort middelen goedkeuren en gebruiken. Er zijn andere opties. Te beginnen met etenswaren goed op te ruimen, gaten te dichten, met name bij de afvoerpijp van de keuken en de meterkast waar alle pijpjes door de vloer binnen komen. Ook is het handig om bij de roosters van de ventilatiegaten horregaas te plaatsen. Als je niet alle ingangen blokkeert, blijf je altijd last houden van muizen, lijm of niet. Persoonlijk denk ik ook dat de bacteriƫn van een ontbindend muizenlijkje in de lijm, de vliegen en maden die erbij komen viezer en schadelijker zijn dan de rommel die muizen achterlaten. En heeft de uitvinder van dit spul en de gebruiker ook gedacht aan de vogels, vlinders, mollen, egels, konijnen en katten die er aan vast komen te zitten. Hoeveel leed wil je veroorzaken met deze troep? Bij mens en dier welteverstaan, want de eigenaresse van eerder genoemde kat is ontroostbaar.
Een andere optie om muizen te weren is de muizenval, waarbij de muis in een hokje gevangen wordt, nergens anders meer zijn rommel achter kan laten en bij aantreffen eventueel - en dit heeft duidelijk mijn voorkeur - op grote afstand van het pand weer vrijgelaten kan worden.

In de kamer ligt mijn hamstertje vredig te ronken in zijn torentje. Hij is zich niet bewust van de grote wereld. Als hij straks wakker wordt en naar zijn voerbakje hobbelt, dan vindt hij daar zijn eten en zijn snoepjes en dat is alles wat er toe doet.. voor hem. Als hij mij ziet, dan registreren zijn hersentjes "veilig", en dat geeft me een goed gevoel. En dan weet hij nog niet eens dat ik op dit moment zo hard mijn best doe om de wezentjes van zijn grootte (en alle anderen) een gruwelijk leed te besparen.


Reactie toevoegen

Gasten kunnen geen gebruik maken van Geef blog reacties. Log jezelf in alsjeblieft.

Beoordeel

Jouw beoordeling: 0
Totaal: 5 (1 beoordelingen)

Tags

No Tags